Kvalitní med je nejlepší přírodní palivo pro vaše tělo. Pokud chcete podpořit svůj organismus proti zimní únavě něčím, co zmobilizuje vaše síly a zároveň to vašemu tělu pomůže v boji proti infekcím, vsaďte na med. Ideálně od lokálního dodavatele a je jedno, zda půjde o med květový či tzv. lesní, pokud jsou kvalitní, oba obsahují […]
Zimní měsíce jsou dobou, kdy náš organismus potřebuje pomoc v boji proti únavě, špatnému ovzduší, virům a mnoha dalším nepříznivým vlivům. Existuje řada způsobů, jak svému tělu vypomoci. Žádný není zázrakem sám o sobě, ale pokud vhodně doplňujete zdravý životní styl s dostatečným spánkem a kvalitní stravou, máte napůl vyhráno. Mezi bylinky, které vás ve […]
Říká se, že co rodina, to jiný bramborový salát. Jistě, základem jsou nejspíš všude brambory, ale ty další ingredience – vejce, hořčice, majonéza, jogurt, sterilovaná zelenina, vařená zelenina – se mohou lišit dům od domu. Já se s vámi podělím o můj recept. Budeme potřebovat: 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce 2 sklenice sterilované […]
Taky už se nemůžete dočkat léta? Slunce, teplo, radostné štěbetání ptáků, vůně rozkvetlé přírody a vy na své vymazlené zahradě. Pokud venku rádi nejen odpočíváte, ale také jíte nebo občas i vaříte, nepřemýšleli jste nad tím zařídit si zahradní kuchyni? Česká firma Politus, která vyrábí vysoce kvalitní moderní venkovní kuchyně, má nyní až do konce […]
Až si budete během zimního večera vychutnávat svařené víno, potěšte podobnou dobrotou i své děti. A nealkoholický punč jim bude určitě chutnat ještě víc, pokud vám s ním pomůžou. Správný dětský vánoční punč se vyrábí z kvalitního moštu nebo džusu, ovoce a typicky vánočného koření, jako je hřebíček, celá skořice nebo badyán. Nejdříve si připravte […]
Čtvrtý prosincový den je podle kalendáře zasvěcen Barborkám. K tomuto dni se váže krásný lidový zvyk. Traduje se, že ty ze svobodných panen, kterým do Štědrého dne vykvetou třešňové větvičky natrhané právě v den svaté Barbory, se do roka vdají. Rozkvetlé větvičky z třešní, slivoní nebo jabloní mohou na Vánoce potěšit každého. Stačí si vybrat […]
Už jste zazimovali květiny, zryli zahrádku, shrabali listí, uklidili venkovní nábytek, ale venku je pořád hezky a vy přemýšlíte, co byste ještě letos na zahrádce stihli? Co takhle zasadit nějaký ovocný strom? Užijete si práci na čerstvém vzduchu a ještě po sobě zanecháte něco dalším generacím. Ne všem druhům ovocných stromků vyhovuje, budete-li je vysazovat […]
O tom, že půda je cennost, které bychom si měli vážit, věděli své už naši předkové a podzim je ideálním obdobím pro to připravit půdu na další sezónu. Jak se o ni ale správně postarat? Nechat ji ladem, nebo o ni starostlivě pečovat? Co vlastně půda na takovém záhonku potřebuje? Dobré, avšak nikoli bezpodmínečně nutné […]
Víte, kde se zrodila tradice svatomartinské husy? Podle jedné z legend to byly právě husy, které svým kejháním prozradily místo úkrytu svatého Martina. Díky tomu jej lidé našli a učinili svým biskupem. A od té doby nám každého 8. listopadu voní husí pečínka doma na stole. Jiné vysvětlení je mnohem všednější. Podzim je obdobím, kdy […]
První mrazíky hned zkraje zimy bývají ještě docela nevinné. To až holomráz, který nemilosrdně sevře zemi, udělá přítrž všem nadějím na dokončení práce na zahradě. Počátkem listopadu ještě pořád máme šanci. Půda není promrzlá, kořeny rostlin mohou přijímat vláhu a my jim ji musíme dodat v co největším množství. Pokud totiž stromy a keře před příchodem […]
Celé léto nás těšily svými květy. Fuchsie, muškáty, petúnie, kosmatce, lobelky a další oblíbené balkónové rostliny. Teplé počasí je pryč, alespoň pro tuto sezónu, a pokud chceme některé svoje balkónovky uchovat i pro příští rok, neměli bychom zapomenout je zazimovat. Ideálním místem pro zazimování balkónových rostlin je chladné a suché místo, kde se teplota pohybuje […]
Že se jich ale urodilo. Větších či menších oranžových balónků, které nejenže na podzim rozzáří vaši pomalu, ale nezadržitelně utichající zahradu, ale zároveň i skvěle chutnají. Bylo by škoda je nevyužít. Zkuste si z nich připravit domácí dýňovou polévku. Je rychlá, jednoduchá a výborná. Co budete potřebovat? Jednu dýni hokkaido nakrájenou na kousky. Pozor, určitě […]