MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Vyzkoušejte štědrovečerní menu od Veroniky z Gurmandie: netradiční salát s lososem a babiččina vánočka

Redakce
21. 12. 2020

Když přišly první Vánoce, kdy naše dvojčata už mohla jíst rybu, rozhodla jsem se připravit jim lososa. Přišlo mi, že kapra by nechtěla. Asi tušíte, jak to dopadlo. Děti sluply kapra jako nic a na nás s manželem zbyly růžové filety. Já se teď s vámi podělím o náš oblíbený recept na netradiční bramborový salát s lososem, který může být skvělou alternativou k zavedené klasice na štědrovečerní tabuli. Jako bonus pak přidávám recept na vánočku podle manželovy babičky.

Na bramborový salát k opečenému lososovi budeme potřebovat:

1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
3 lžíce olivového oleje na špenát
200 g listového špenátu
3 stroužky česneku
1 lžíce jablečného nebo vinného octa
1 lžíce pikantní hořčice (dijonská nebo i hrubozrnná)
2 lžíce olivového oleje na zálivku
Sůl a pepř
Citron nebo limetku na dochucení

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (dle velikosti brambor). Na oleji opečeme česnek (pozor, nespálit!) a přidáme nakrájený špenát. Necháme zavadnout a přimícháme k bramborám. Promícháme olej na zálivku s octem a hořčicí a přimícháme k bramborám. Dochutíme solí, pepřem a limetkou. Podáváme s opečeným lososem.

Filet z lososa před opečením osolíme. Na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje (to bohatě stačí, ryba pustí svůj tuk) a poté vložíme filet nejdříve kůží dospodu a opékáme zhruba 3 minuty. Poté filet lososa obrátíme a pečeme už jen přibližně 1 minutu (časy upravte podle tloušťky ryby). Citron přidáváme, až když je hotový filet na talíři.

Vánočka podle manželovy babičky

Pocházím ze střední Moravy. Když jsem začala jezdit za mým budoucím manželem do Jihlavy, byla jsem samozřejmě představena celé rodině. Úžasně jsem si rozuměla s manželovou babičkou, která také velmi ráda pekla. A její vánočka byla v rodině vyhlášenou pochoutkou, kterou se nikomu nedařilo napodobit. Řekla jsem si o recept, ale nebylo to jen tak. Instrukce od staré paní zněla jasně: zítra ráno v 5.00 nástup v kuchyni. To jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít a od té doby, rok za rokem, peču o svátcích vánočku přesně tak, jako to uměla jen manželova babička.

Připravíme si:

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 125 g cukru krupice, 125 g rozpuštěného másla, 2 vejce, špetku soli, 200 ml mléka, rozinky, mandle, 40 g kvasnic

Z kvasnic, lžíce cukru a poloviny teplého mléka zaděláme kvásek. V míse smícháme sypké suroviny a přidáme kvásek, 1 vejce, 1 žloutek, rozinky, mandle, máslo a zbytek mléka a sůl. Uhněteme těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na prameny, upleteme vánočku a necháme znovu vykynout. Pečeme na 160°C přibližně 40 minut (před koncem pečení potřeme rozšlehaným bílkem). Necháme vychladnout, pocukrujeme a servírujeme.

Dobrou chuť a hezké Vánoce. Vaše Veronika