MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Vyrobte si zdravé pesto z medvědího česneku

Redakce
4. 3. 2021
Zdroj: Pixabay

Už se to pomalu blíží. Sluníčko a teplo probouzí přírodu ze zimního spánku a my v kuchyni už netrpělivě vyhlížíme první zelené lupínky. Dnes se s vámi podělím o recept na jednoduché základní pesto z medvědího česneku. Je tak snadné a dobré, až vás to možná překvapí.

Samozřejmě vám ráda doporučím i pár dalších kombinací a hlavně využití pesta. A protože k jaru neodmyslitelně patří i kopřivy a Velikonoce, tak se ještě mrkneme na kopřivovou nádivku, kterou můžete použít jako přílohu místo knedlíku.

Pesto z medvědího česneku

Ingredience:
100 ml kvalitního olivového oleje,
velká hrst medvědího česneku (cca 100g),
na špičku nože jemné himalájské soli

Postup:
Listy medvědího česneku omyjeme a necháme oschnout, abychom zamezily nadbytečné vodě v pestu.
Listy rozmixujeme s olivovým olejem a na závěr přidáme sůl a ještě lehce promixujeme.
Takto jednoduše připravené pesto nám vydrží v lednici klidně i rok.
Do základu můžeme přidat další suroviny, ale mějme na paměti, že mnohé z nich zkracují trvanlivost.

Zdroj: Pixabay

Obměny:

Použití pesta:
Pesto je skvělé ke grilovanému masu (takže si na jaře udělejte dostatečnou zásobu). Rozhodně ale dodá chuť i těstovinám nebo pečeným bramborám. A u nás doma milujeme naprosto jednoduchý sýrový mix s pestem: nakrájejte 3 druhy sýrů (balkán, jadel a eidam) na centimetrové kostičky a promíchejte se lžící pesta. Nic víc a nic míň a máte rychlou a zdravou večeři.

Kopřivová nádivka

Zdroj: Gurmandie, www.gurmandie.cz

Ingredience:
1 balení máslového toustového chleba,
cca 400 g kopřivových listů,
250 ml smetany 31% (nebo více procentní),
6 žloutků,
2 lžíce rozpuštěného másla,
sůl, pepř,
6 bílků

Postup:
Toustový chléb nakrájíme na kostičky a opečeme (ideálně odkrájíme kůrku, nádivka je pak jemnější). Přidáme spařené rozmixované listy z kopřivy smíchané se smetanou a promícháme. Přidáme žloutky a rozpuštěné vychladlé máslo, osolíme, opepříme a opět promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Dáme péci při 180 °C na 20 minut na plechu vyloženém pečicím papírem (výška nádivky cca 3 centimetry). Délka pečení se může lišit dle velikosti nádoby a výšky nádivky v ní. Upečenou nádivku krájíme na kostky a podáváme jako přílohu. Pokud do směsi přidáme i na kostičky nakrájené uzené maso, můžeme nádivku konzumovat jako samostatný hotový pokrm.

Zdroj: Pixabay

Dobrou chuť vám přeje Veronika z Gurmandie.