MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Udělejte si na Silvestra radost dobrotami podle receptů Veroniky z Gurmandie

Redakce
28. 12. 2020

Na oslavách je vždycky nejlepší to, že je máte s kým sdílet. Rok 2020 bohužel oslavám příliš nepřál a ani rozloučení s ním nebude výjimkou. Ačkoli se tedy nemůžeme setkat s přáteli, pobavit se s nimi a náležitě je pohostit, přesto si můžeme udělat příjemný večer v kroužku těch nejbližších a vyzkoušet pár nových dobrot.

Alespoň u nás to funguje, už jen proto, že Silvestr je v naší rodině opravdu speciální den. Mnohem významnější než všechny ostatní významné dny. Na Silvestra se totiž narodila naše dvojčata. Slavíme ho tedy se vší parádou a dopřáváme si k tomu – jak jinak – nejrůznější pochoutky.

Moc ráda se s vámi teď podělím o několik receptů, které se mi při téhle příležitosti osvědčily. Na své si přijdou jak ti z vás, kteří mají rádi jednoduchá, rychlá a zdravá jídla, tak i ti, kteří si dokážou přípravu lahůdek patřičně vychutnat a ocení i to, že jejich tabule bude krásně zářit barvami.

Hrubá pečená paštika

Na pečenou paštiku si připravíme: 300 g vepřového boku, 300 g jater, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, muškátový oříšek, čerstvý tymián, sušený tymián, plátky mandlí, sušené ovoce (meruňky, švestky a brusinky), sůl, pepř a plátky slaniny.

Vepřový bok podlijeme trochou vody a upečeme s cibulí, česnekem, čerstvým tymiánem a bobkovým listem v troubě na 180 °C do měkka (zhruba 1 hodinu).

Játra očistíme, nakrájíme na kousky a umeleme v mlýnku na maso spolu s upečeným masem s cibulí, česnekem a výpekem (tvrdé části koření a bylinek před mletím raději odstraníme). Namletou směs ochutíme sušeným tymiánem, muškátovým oříškem, mandlemi, sušeným ovocem, pepřem a solí. Vše důkladně promícháme.

Chlebíčkovou formu vyložíme plátky slaniny tak, aby plátky přečnívaly. Naplníme hmotou a přečnívajícími plátky hmotu ve formě uzavřeme. Formu shora zakryjeme alobalem. Pečeme v pekáči s vodou, která sahá do poloviny formy, přibližně 2 hodiny na 100 °C. Upečenou paštiku zatížíme nejlépe plnou lahví a necháme zcela vychladnout v lednici.

Chlebíčky s pomalu pečenou vepřovou krkovicí se zkaramelizovanou cibulkou

Na tuhle dobrotu budeme potřebovat: cca 1,5 kg vepřové krkovice vcelku, sádlo, 3 cibule, 200 ml piva, 6 stroužků česneku, tymián, kmín, sůl a pepř. Na přípravu zkaramelizované cibule pak navíc ještě 4 červené cibule, 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce octa, 1 lžíci másla.

Maso očistíme. Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem. Tři normální oloupané cibule nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěnou krkovici ze všech stran pomažeme utřeným česnekem a posypeme drceným kmínem a tymiánem. Pekáč vymažeme sádlem a dno poklademe nakrájenou cibulí, na níž položíme krkovici. Vše podlijeme pivem, zakryjeme a zvolna pečeme při 150 °C asi 2,5 až 3 hodiny doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme teplou vodou.

Mezitím si nakrájíme 4 červené cibule na tenké klínky a osmažíme je na oleji do zesklovatění. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, přilejeme ocet a necháme odpařit. Nakonec přidáme ještě máslo a dáme vychladnout.

Upečenou a vychladlou krkovici natrháme vidličkou, trhané maso pak naaranžujeme na krajíčky čerstvého chleba či na veku a ozdobíme voňavou zkaramelizovanou cibulkou. Mňam.

A co by to bylo za oslavu bez pomazánek? Zkuste letos třeba tyhle parádní jednoduché kombinace barev a chutí

Pomazánka z červené řepy

200 g vařené červené řepy, 100 g kozího sýru, 1 šalotka, hrst vlašských ořechů, pepř, sůl.

Řepu a sýr nastrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na velmi jemno, vlašské ořechy nasekejte na menší kousky. Dochuťte pepřem a solí.

Mrkvová pomazánka

300 g najemno nastrouhané mrkve, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce jogurtu, 1 lžička polévkového koření (směs sušené kořenové a listové zeleniny), 2 vylisované nebo nastrouhané stroužky česneku, sůl.

Z mrkve vymačkejte šťávu, kterou můžete vypít. Vmíchejte ostatní ingredience, jejichž množství můžete přizpůsobovat své chuti.

Pomazánka ze zeleného hrášku

200 g mraženého hrášku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička majoránky, pepř, sůl.

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme do zlatova na oleji. Hrášek rozmrazíme v horké vodě. Vodu slejeme, hrášek rozmačkáme, přidáme cibulku, nadrcenou majoránku, sůl a pepř dle chuti.

A to je pro letošek všechno. Přeju vám dobrou chuť, a hlavně hodně zdraví, štěstí a sil do nového roku. Budeme to všichni potřebovat. Vaše Veronika z Gurmandie. www.gurmandie.cz