MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Potěšte rodinu vánočním stromkem od tuzemských pěstitelů

Redakce
8. 12. 2020

Věděli jste, že vánoční jedle, smrčky a borovice pěstované u nás se kácí i o měsíc později než většina těch dovážených? Více než půldruhého milionu stromků ze Skandinávie určených pro tuzemský vánoční trh začalo padat mnohdy již v polovině října, aby je tam stihli dostat do kamionů a včas dopravit po trase dlouhé bezmála 900 kilometrů k supermarketům po celé České republice.

Z dat, která svého času vypočítali experti ekologického Hnutí Duha a následně zveřejnil portál Aktuálně.cz vyplývá, že jeden kamion plný vánočních stromků (to je zhruba 1 100 kusů, respektive 30 tun) vypustí při své cestě z Kodaně do Prahy až dva tisíce kilogramů skleníkového oxidu uhličitého, 17 kilogramů dusíků, tři kilogramy síry a přibližně půl kilogramu polétavého prachu.

Každému stromku se věnuje individuální péče

Pokud vám nevyhovuje slavit Vánoce pod stromkem z daleké anonymní plantáže, za nímž se navíc, obrazně řečeno, táhne výrazný naftový odér, můžete sáhnout po produkci tuzemských pěstitelů. A nemusí vás to ani vyjít dráž, protože většina z nich své stromečky nabízí přímo, takže odpadá marže pro obchody, které obvykle prodej stromků koncovým zákazníkům zprostředkovávají.

Co se počtu kusů týče, nemůžou se tuzemští pěstitelé s kolegy ze severu měřit. Zatímco v takovém Dánsku nebo Norsku se stromky pěstují na nedozírných plantážích, u nás se jedná spíše o menší školky či podniky rodinného charakteru, kde se o každý kousek starají individuálně. Tenhle potřebuje přihnojit, tady ten upravit jednotlivá patra a tamhle tomu pomůže napřímení terminálu…

Cesta od semenáčku po vánoční strom trvá i 15 let

Sezóna začíná tuzemským pěstitelům brzy zjara ručním vysázením pečlivě vybraných kusů. A pak už následuje každodenní péče měsíc za měsícem, rok za rokem. Cesta od semenáčku přes sazenici až po vzrostlou, nádherně tvarovanou vánoční jedličku, která může být ozdobou i té nejokázalejší vánoční oslavy, trvá zhruba 15 let. Ty nejhezčí, určené k prodeji, se vyřezávají klidně ještě v prosinci.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že snaha nabídnout to nejlepší vede některé zdejší pěstitele k tomu, že ceny stromků nepočítají podle centimetrů, ale podle kvality. Klíčové je, že i ze vzhledu těch cenově nejdostupnějších by mělo být zákazníkovi zřejmé, že na něj nezbyl nějaký náhodný mrzáček, ale že jde o hezky souměrný, pečlivě tvarovaný a čerstvě uříznutý exemplář místního původu. Pokud tedy chcete prožít Vánoce u pravého českého stromečku, zapátrejte, jestli je ve vašem okolí neprodávají regionální pěstitelé. Právě teď je na to ten správný čas.