MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 18. května 2021, svátek má Nataša, pranostika na dnešní den: Deštivý květen - žíznivý říjen.

Pěstujte bylinky – jsou krásné, chutné a zdravé

Redakce
28. 5. 2020

Pěstujte bylinky – jsou krásné, chutné a zdravé

Máte rádi caprese, mojito je vaším nejoblíbenějším letním nápojem, při vůni levandule slastně přivíráte oči a bez meduňkového čaje neusnete? Pak jistě patříte mezi časté návštěvníky místního trhu. Anebo si pěstujete rostlinky sami. Pokud ne, měli byste to zkusit. Bylinkám z vlastní zahrádky se nic nevyrovná.

Pěstování bylin není nijak náročné. Většina se spokojí s místem na parapetu, za oknem, na balkóně či na terase, řada z nich se dá zasadit přímo do záhonku. V pěkných truhlících či květináčích budou rostliny ozdobou vaší zahrady. A nejen že krásně vypadají, ony i nádherně voní, chutnají, a většina z nich má navíc léčivé účinky.

Meduňka pro dobrý spánek

Meduňka je oblíbená kvůli nezaměnitelné medové chuti a příjemné citrusové vůni, ale také pro své nepopiratelné léčivé účinky. Snižuje stres, uvolňuje a uklidňuje napětí, blahodárně působí na lidský spánek, známé jsou také její pozitivní účinky pří léčbě oparů. Používá se rovněž jako koření. Zkuste si vyrobit koktejl z lesního ovoce a přidejte do něj pár lístků meduňky nebo si před spaním uvařte meduňkový čaj.

Meduňka je trvalka, která odolává mrazivému počasí. Spokojená bude zasazená v propustné humózní půdě na slunci a v závětří. Není náročná na půdu ani zalévání. Sbírá se celá nať ještě před rozkvétáním květů. Meduňku sušte nejlépe za chladného suchého počasí, ne na přímém slunci. Čerstvé lístky můžete použít jako zklidňující obklady, případně si z nich vyrobit sirup či likér.

Bazalka

Bazalka je jednoletá rostlina původem z Asie, která vyžaduje vlhkou výživnou půdu a přímé slunce. Bude se jí dařit za oknem vaší kuchyně, ale i v truhlíku na terase, jen je potřeba ji chránit před mrazem. Na záhonek ji raději nevysazujte, je velmi oblíbená u mšic a molů.

Její přítomnost v italské kuchyni je nezbytná, ať už při přípravě salátů či těstovin, výborná je v kombinaci s rajčaty a jako pesto. Využijete ji také do omáček, polévek nebo jako koření k masu. Má rovněž vynikající léčivé účinky. Zlepšuje trávení, působí protizánětlivě a proti křečím, snižuje krevní tlak a pomůže vám při nachlazení i únavě.

Tymián jako přírodní dezinfekce

Tymiánu vyhovují spíše sušší a lehčí půdy na slunci, je to teplomilná rostlina, kterou je třeba chránit před mrazem. Nať tymiánu spolu s listy i květy sklízejte v létě po vykvetení byliny. Má široké využití coby aromatické koření, je vynikající do polévek, salátů, používá se při pečení masa i brambor, výborně ochutí také pizzu.

Neopominutelné jsou léčivé účinky tymiánu. Jedná se o jednu z nejúčinnějších antiseptických bylin, proto pozor na jeho nadužívání. Pomáhá při kašli, průjmu, nadýmání, bolesti v krku nebo infekcích v ústech či zánětech močového měchýře. Můžete si z něj udělat čaj, používat ho při kloktání, inhalaci nebo ve formě mastí.

Levandule místo repelentu

Na málokteré rostlině najdete tolik pozitiv najednou. Levandule krásně voní, používá se v aromaterapii a jako náplň polštářků přispívá k dobrému spaní. Zároveň se vysazuje jako okrasná květina. Levanduli neupřeme ani protizánětlivé, antiseptické a repelentní účinky. Díky schopnosti zlepšit náladu je považována za antidepresivum.

Levanduli se daří na slunci v lehkých odvodněných půdách, dávejte pozor, abyste ji nepřelili. Kvůli krásné vůni se používá i při přípravě pokrmů, například sirupů nebo jako součást marinád. Pokud jste ještě neochutnali levandulovou zmrzlinu, máte nejvyšší čas.

Oregano pro dobrou mysl

Oreganu se daří na suchém a slunečném stanovišti, a i když se jedná o divoce rostoucí bylinu, je třeba ji chránit před mrazem. Její nať můžeme sklízet dvakrát ročně, a to za plného květu a na podzim. Věděli jste, že oregano patří mezi svatojánské kvítí, které má moc ochraňovat lidi i zvířata před nemocemi?

Chuťově je oregano podobné majoránce, vedle tradičních pokrmů italské kuchyně se hodí k dochucení masa, rizota, těstovin i salátů. Její český název dobromysl leccos napovídá o léčivých účincích této byliny. Pomáhá při psychických obtížích a migrénách, zlepšuje zažívání a má protizánětlivé účinky.

Pažitka místo soli

Tato vskutku nenáročná a nenápadná rostlinka může být ozdobou i doplňkem vaší kuchyně po celý rok, jen jí dopřejte sluníčko. Můžete ji pěstovat téměř všude, v květináči za oknem budete mít tuto chutnou bylinku k dispozici i v zimě. Věděli jste, že jedlé jsou nejen její listy, ale také její květy?

Pažitka představuje zdroj velkého množství vitamínů a minerálů. Pokud si tuto jedinečnou bylinu budete dopřávat denně, bude mít vaše tělo dostatek vápníku, draslíku i vitamínů B2 a C. Její cibulové aroma podporuje chuť k jídlu a dokáže nahradit sůl při neslané dietě. Skvěle se hodí do polévek, salátů či na chleba s máslem.

Máta

Pokud se rozhodnete pěstovat mátu, nemusíte si příliš lámat hlavu, kam ji zasadíte. Je totiž schopná růst prakticky všude, je vytrvalá a mrazuvzdorná. Z rostlinky sklízejte nať a listy ideálně ještě před květem. Svěží vůně máty je nezaměnitelně spojená s teplými i studenými nápoji, máloco v létě osvěží tak jako kubánské mojito.

Máta má rovněž blahodárné účinky na lidský organismus. Používá se k léčbě revmatismu, při průjmech i nevolnostech a posiluje nervovou soustavu. Ve formě kloktadla nebo výplachů je také výborným pomocníkem při bolestech zubů či zánětech dutiny ústní. Pozor ale na její užívání v těhotenství a během kojení.