MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Od matematiky k plotně. Tohle je moje cesta, říká zakladatelka kuchařského studia Gurmandie

Redakce
19. 12. 2020

Veronika Došková vystudovala aplikovanou matematiku. Déle než 14 let uplatňovala své exaktní znalosti v praxi jako daňová metodička, ale pak se odhodlala jít za svým snem. V Jihlavě, kde žije, založila Gurmandii, vyhledávané kuchařské studio. A v nejbližších dnech se začne Veronika dělit o své nápady a recepty na dobrou kuchyni i se čtenáři Mojí terasy.

Jak se to přihodí, že matematička začne snít o uplatnění v gastronomii?

Já jsem už od malička ráda pekla a vařila. Jenže jsem se nechala velmi brzy z téhle cesty strhnout ke konkurenčnímu boji s mojí starší sestrou. Chtěla jsem něčím vyniknout, toužila jsem po ocenění ze strany rodičů. Denně, po mnoho let jsem cvičila na housle. Excelovala jsem na víceletém gymnáziu a na vysoké škole jsem absolvovala všechny zkoušky hned napoprvé a pokud možno v předtermínech. A pak mi najednou došlo, že tohle soutěžení nedává smysl. Že moje cesta vede jinudy.

K plotně?

Ano, proč ne? Bavilo mě vařit, zkoušet nové recepty, ráda jsem hostila své kamarády a později i kolegy ve firmě. Takhle jsem to cítila, tohle bylo to pravé. Jenže do toho pak přišly změny v práci, spousta věcí se začala automatizovat, v kanceláři se jelo už jen podle směrnic a předpisů, žádná kreativita. A já jsem začala být zoufalá. Potřebovala jsem se realizovat a taky mi chyběl kontakt s lidmi – jsem hodně společenská. A tak vznikl v roce 2014 minifestival Restaurant Day Jihlava inspirovaný mezinárodním konceptem, kde mohou své umění prezentovat amatérští kuchaři.

Ale u festivalu jste neskončila…

Popravdě ani tenhle festival už po 3 letech nepotřeboval moc kreativity. V té době zrovna řešili dva členové naší rodiny nějaké zdravotní problémy. A mě zaujalo, že v obou případech se ty potíže daly výrazně ovlivnit změnou stravy. A tak jsem začala pronikat do tajů bezlepkové kuchyně a low carb kuchyně. Občas se mi něco nepodařilo a když jsem pak vyhledávala kurzy, kam bych jela pro rozumy, většinou jsem narážela na to, že se konají v Brně nebo v Praze a já se tam v daný termín jen těžko dostanu. No a tak to přišlo. Začala jsem si pohrávat s myšlenkou gastronomických kurzů v Jihlavě.

Kterou jste nakonec zrealizovala.

Přesně tak. Otevřela jsem v Jihlavě jediné kuchařské studio na Vysočině, moji Gurmandii, která se postupně stává místem plným chuťových zážitků pro všechny. Jsem jednatelkou, organizátorkou kurzů, teambuildingů a dalších akcí, marketingovou specialistkou, účetní, administrátorkou webových stránek, kuchařkou, cukrářkou i uklízečkou. Mám úžasně pestrou práci. Gurmandii jsem otevřela v říjnu roku 2018, takže je to ještě takové miminko. Roste, ale mnohem rychleji, než jsem čekala, za ty dva roky si ji našlo už opravdu hodně příznivců.

Jak Gurmandii limituje současná situace kolem koronaviru a s ní spojená vládní opatření?

Kurzy ani jiné podobné akce se teď samozřejmě konat nemohou. Mým štěstím v neštěstí je, že jsem zatím nepotřebovala zaměstnance a že mám Gurmandii ve svém, takže nemusím platit nájem. A já sama se práce nebojím. Gurmandie v podstatě vznikla z mé lásky k vaření a pečení, takže jsem teď jen začala ve větší míře nabízet dorty, dezerty, cukroví, makronky, ale i chlebíčky a jiný catering na zakázku.

A je o tuhle nabídku dostatečný zájem?

Ano je. A myslím, že je to tak trochu i tím, že nabídka toho, co si u mě lidé mohou objednat, je dost pestrá. Čerpám ze svých zkušeností, ale i z kurzů, které v Gurmandii proběhly pod vedením nejlepších českých kuchařů a cukrářů. Jsem i certifikovaný grillmaster a nynější velký zájem ukazuje, že nejspíš mám z oblasti gastronomie co nabídnout. A doufám, že nejen lidem ve svém okolí, ale i čtenářům magazínu Moje terasa.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na vaše příspěvky.