MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

O grilování aneb Balzám na duši

Redakce
31. 5. 2020

Grilování patří ke stále oblíbenějším způsobům trávení volného času. Důvodem je to, že v sobě spojuje mnoho aktivit, které jsou samy o sobě příjemné, a pohromadě pak vytvářejí neodolatelný mix. Nejenže grilování útočí na všechny naše smysly, ale ve spojení odpočinku, pobytu na čerstvém vzduchu, a navíc s rodinou či nejbližšími přáteli to může být opravdový balzám na duši.

Pokud zvažujete koupi grilu, měli byste si nejdříve odpovědět na několik klíčových otázek. Především, jak často a alespoň přibližně, co budete nejčastěji grilovat. Důležité je samozřejmě i to, kde chcete rožnit – koupit si elektrický gril na zahradu, kde není v dosahu elektřina, může znamenat jistý problém. Užitečné je ujasnit si předem i to, kolik lidí budete nejčastěji hostit – výrazně předimenzovaný a naopak příliš malý gril vám mohou hezký večer hloupě zkomplikovat.

K výhodám grilu na elektřinu patří skladnost, a tedy i snadná manipulace, přesná regulace teploty a jednoduché ovládání, srozumitelné i naprostým začátečníkům. Jsou ideální na občasné grilování na menším prostoru, jako je balkón, lodžie či teráska za domem. Důležité je, aby měly kvalitní plochu na grilování, ideálně teflonovou či litinovou, protože na nich se nejenom dobře rožní, ale elektrické grily se také snadno čistí a udržují.

Klasika všech klasik

Velice pohodlné grilování nabízejí plynové grily, a to přesto, že většinou bývají poněkud robustnějších konstrukcí. Hlavní předností plynových grilů je zdravý způsob přípravy pokrmů, protože v tomto případě není tuk v přímém kontaktu se žárem, a díky tomu vzniká mnohem méně výparů se škodlivými účinky. Způsob typický pro rožnění na plynu se zakrytými hořáky a zároveň za použití vysokých teplot se odráží i na chuti masa, které je velmi šťavnaté. Nevýhodou grilů na propan butan jsou obvykle vyšší pořizovací náklady.

Klasikou všech klasik jsou grily na dřevěné uhlí. Ať už otevřené či tzv. kotlíkové grily s víkem, oba typy jsou cenově dostupné, snadno se obsluhují a pro práci s nimi nepotřebujete žádné speciální pomůcky či náčiní. Stačí jen podpalovač, sirky a dřevěné uhlí. Správné rozpálení grilu chvilku trvá, ale výhodou tohoto typu je ta správná atmosféra, s níž si rožnění běžně spojujeme – trochu kouře, sálající uhlíky, vůně pečínky… To všechno dělá z grilování tu správnou zábavu.

Grilování je obřad

Klíčové pro správné fungování grilů je to, jak se o ně staráme. Nejhorší je nechat po skončení akce gril, a především rošt bez odpovídající péče. Ideální je čistit gril průběžně vždy po rožnění, a navíc si udělat jednou za čas prostor pro rozsáhlejší očistnou kůru. Ta se liší podle typu grilu – nejsnazší je to v případě elektrických grilů, ty se zapnou na nejvyšší teplotu, připečené zbytky se nechají vypálit a následně je odstraníte kartáčem či houbičkou.

Grilování je obřad a jako v případě každého rituálu, i tento má svá pravidla, včetně nezbytných pomůcek. Prvním pravidlem při rožnění je pochopitelně bezpečnost – obsluhy, zúčastněných (především dětí) a v neposlední řadě i samotného prostředí. Odlétávající uhlíky dokážou nepěkně poznamenat nejednu terasu, i když například v případě těch z kvalitních plnobarevných WPC prken to není zase až takový problém, protože je lze snadno udržovat a přinejhorším i zbrousit.

Aby bylo grilování co nejpříjemnější, je vhodné nezapomenout – vedle samotného grilu – na pořízení dalších pomůcek. Vedle těch nezbytných, jako jsou podpalovače, čističe, zástěry, grilovací kleště a obracečky či ochranné rukavice, jde především o úložné boxy nebo servírovací stolky.