MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Hlíva ústřičná. Elixír mládí, který skutečně existuje

Redakce
13. 7. 2020

Znáte hlívu ústřičnou? Tato dřevokazná houba z čeledi hlívovitých dostala své jméno po ústřicích, které připomíná především tvarem svého klobouku. V posledních letech se úspěšně prodírá do mnoha českých kuchyní. Důvod je jednoduchý. Její charakteristická chuť skvěle doplní celou řadu vynikajících pokrmů. Navíc je houba proslulá svými léčebnými účinky pozitivně působícími na imunitu člověka. Hlíva snižuje cholesterol, cukr v krvi i krevní tlak, léčí kožní onemocnění a má prokazatelné antioxidační účinky. Tuto zázračnou houbu si můžete pohodlně vypěstovat i doma, na zahradě či ve sklepě.

Odkud vlastně hlíva ústřičná pochází?

Podíváme-li se do historie, zjistíme, že lidé využívali hlívu ústřičnou od nepaměti. S kouskem podhoubí ji obvykle umístili na vlhké místo a houby zde pak sklízeli i několik let. I když je samotná konzumace této houby datována do dob před mnoha desítkami let, její hlavní boom sledujeme od 80. let, kdy se rozrůstá její celosvětová produkce v umělých výsadbách. Hlívu ústřičnou však krom nákupních regálů naleznete také v lese. Stačí si jen pozorně prohlédnout kmeny stromů a tento klenot, přezdívaný jako elixír mladí či zázračná houba, objevit na některém z listnáčů. Vhodnými obdobím pro hledání je říjen až únor, pokud je mírná zima, najdeme ji v lesích nepřetržitě.

Nechce se vám do lesa? Vypěstujte si hlívu sami

Stále větší popularitě se těší i pěstování hlívy po domácku. Houbu si tak můžete jednoduše zasadit i sklidit doma, ať už na zahradě nebo ve sklepě. Je důležité dodržet pouze pár zásad, které zvládne dodržet i začínající pěstitel. Houba je velice odolná, proto je starost o ni skutečně minimální. Pro její ultimátní vlastnosti není napadána škůdci ani plísněmi. Přibližme si tři základní způsoby pěstování hlívy – z již předem zakoupeného naočkovaného substrátu, v pytlích nebo na pařezech a špalcích.

Hlíva vám vyroste i na skříni

Máte volný prostor na skříni a vešel by se vám tam menší pytlík, který obsahuje semena hlívy ústřičné? Tento substrát si koupíte v zahradnictví i na internetu. Jedná se o krabičku, která je již naočkována hlívovým podhoubím, navíc obsahuje dostatek potřebných živin pro růst. Vy nádobku umístíte do tmavšího místa, kde je pokojová teplota mezi 20–25 stupni, což hlívě do vzniku prvních výhonků vyhovuje nejlépe. Na krabičce si hned v úvodu neopomeňte prostřihnout místa, kterými se bude houba prodírat na svět. V jejich okolí (ne přímo na ně), 2–3x denně provlhčete vzduch. Jakmile se začne něco dít a u těchto otvorů zaznamenáte první vlákna budoucí houby, přeneste celou nádobku do místnosti s nižší teplotou vzduchu, ideálně kolem 16 °C. Nadále několikrát denně okolí zaprašujte vodou, dokud houba není vyvinutá ke sklizni. Poznáte to jednoduše tím, že hlíva začne narovnávat podvinuté okraje jednotlivých výhonků, a to od středu trsu. Ten následně celý vykroutíte a máte houbu připravenou ke konzumaci. Tyto substráty dokáží plodit 2–3krát, dokud plně nevyčerpají obsažené živiny. Pozor, jakmile houba začne vypouštět bílý prášek, už není vhodná ke konzumaci. Její dozrání proto bedlivě hlídejte.

Pytle plné hlívy

Hlívu můžete pěstovat i v pytlích. Tato oblíbená metoda zaručí větší sklizeň, ovšem pouze jednou. Aplikovat tuto výsadbu můžete celoročně. Základní substrát vyrobíte ze slámy, na jejímž druhu příliš nezáleží, důležitá je čerstvost. Dále budete potřebovat silný, průhledný, igelitový pytel a samozřejmě sadbu hlívy ústřičné, pořádný hrnec horké vody, teplejší kout zahrady i chladný sklep. Máte? Kouzlo může začít.

Jak na to?

Neopomeňte, že po bohaté sklizni si hlíva ráda dopřeje nasátí tepla k tvorbě nových výhonků. Dopřejte jí ho a ona se vám odmění tím, že bude plodit 2– krát za sebou, dokud opět nevyčerpá živiny obsažené v substrátu. Tato metoda předdtavuje velice jednoduchý způsob, jak si vypěstovat vlastní hlívu ústřičnou. Stejnou práci odvede pytel ve spojení s čerstvými špalíky dřeva, které můžete pomocí malých vrtů osázet hlívou a nechat vzejít za zcela stejných podmínek. Dřevo navíc houbě dodá větší podíl živin než slámový substrát. O této metodě se více dozvíte v následující kapitole.

Domov hlívy ústřičné? Listnatý strom

Ve svém počátku vytváří hlíva své plodnice na kmenech listnatých stromů. Tuto domovinu ji můžete skvěle alternovat i v prostředí domova, sklepa či zahrady. Postačí k tomu buď pařez listnatého stromu či několik čerstvých špalků (topol, jasan, z ovocnanů pak jedině ořech a jabloň). U této varianty pěstování sice získáme úrodu hlívy pouze jednou do roka, nespornou výhodou je, že nám houba poroste řadu let za sebou. Jak dostat účinně sadbu do špalku nebo pařezu?

Jak na to?

Pokud nechcete klínek umístit přímo do země, nabízí se zde metoda s pomocí igelitového pytle popsaná výše. Špalek lze také zakopat do země, kdy mu zůstane nad zemí pouze ⅓ velikosti. Země dřevu dodá potřebné živiny a vláhu. Hlívu lze úspěšně založit i v kmenech pokácených stromů.

Jak na to?

Pamatujte, že výsadba na dřevo je na delší dobu. Na svou plnohodnotnou úrodu si minimálně rok počkáte, ovšem následně se z hub budete moci radovat po mnoho let. Houbu nikdy nevysazujte na jehličnan!

Hlíva ústřičná je zázrakem v kuchyni a také medicíně, který si jen málokdo nezamiluje. Navíc existuje více jedlých druhů této houby a je jen na vás, který ochutnáte jako první.