MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 10. dubna 2021, svátek má Darja, pranostika na dnešní den: Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.

Grilovaný sirloin steak – křehký, šťavnatý a téměř bez tuku

Redakce
30. 7. 2020

Zkoušíte rádi nové chutě, nepohrdnete dobře připraveným masem a už vás omrzelo grilovat pořád dokola jen kuřecí, vepřové a vinné klobásy? Máme pro vás tip. Pokud máte v okolí kvalitní řeznictví, vydejte se do něj pro steak z nízkého roštěnce a ugrilujte si sirloin steak. Nemusíte být přímo master chef, abyste si toto velmi jemné a šťavnaté maso, vhodné pro grilování i pečení vcelku, dokázali připravit. Zkuste to podle našeho receptu a vaše chuťové buňky se budou tetelit blahem.

Maso je samozřejmě alfou a omegou tohoto pokrmu. Jeho výběru věnujte velkou pozornost a nešetřete na něm. Kvalitní steak připravíte z minimálně 2,5 cm až 4 cm silného plátku hovězího masa, ideálně řádně vyzrálého a po celé ploše mramorovaného tukem. Protože právě delší zrání a tuk dodávají masu skvělou chuť.

Kvůli steaku pravděpodobně už zakoupený gril měnit nebudete, nicméne i typ grilu má svůj podíl na výsledné chuti sirloin steaku. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak připravit maso, nabízí plynový gril. Snadno nastavíte teplotu a zvolíte si propečení, které nejlépe odpovídá vaší chuti. Pokud jste ale v myšlenkách stále u táborových ohňů svého mládí, pravděpodobně u něj budete postrádat typickou vůni kouře a pečeného masa. V tom případě možná více oceníte gril na uhlí. U něj klasická vůně BBQ nechybí, na druhou stranu se tu ale hůř hlídá správné propečení masa.

Rozpalíme gril a jdeme na to

Nejsme žádní začátečníci, takže víme, že rozpálit gril na brikety nebo dřevěné uhlí může trvat i 30 nebo 40 minut. Správně žhnoucí gril poznáme tak, že brikety či uhlí jsou pokryté šedým popelem a neudržíme nad nimi ruku déle než 5 sekund. Velká výhoda plynového přístroje spočívá v tom, že je připraven dřív, než byste řekli svec.

Steak před grilováním ponechejme při pokojové teplotě, před pečením nesolme ani nepepřeme. Vložme ho do středu rozpáleného grilu a nechejme rychle zatáhnout. Každou jeho stranu grilujeme 4-7 minut, nahoře se nám pak vytvoří dobře opečený povrch. Poté steak přesuneme ke straně a necháme chvíli dopéct. Jak dlouho, závisí na našich chuťových preferencích. Máte to rádi bloody, medium rare, medium nebo well-done? Pokud chcete steak krvavý, už ho déle nepropékejte. Pokud upřednostňujete well-done, dopřejte mu ještě přibližně 5 minut na grilu. Středně propečený bude asi za 2 minuty.

Odolejte a nechte steak chvíli odpočinout

Pokud si nejste jisti, jestli je maso hotové tak, jak si představujete, můžete provést jednoduchý test propečenosti. Zmáčkněte steak prstem, pokud v něm zůstane důlek, který se bude jen pomalu vracet zpět, máte ho bloody, pokud se důlek neudělá nebo se velmi rychle vrátí do původní polohy, je maso well-done.

Nakonec doporučujeme nechat steak ještě 10 minut dojít pod alobalem. Natáhne šťávu do sebe, a získá tak o to dokonalejší a křehčí chuť. Poté už stačí tuto voňavou lahůdku jen dochutit solí a pepřem a užít si její bezchybnou chuť.