MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 18. května 2021, svátek má Nataša, pranostika na dnešní den: Deštivý květen - žíznivý říjen.

Bylinné čaje vám v zimě pomůžou posílit tělo i mysl

Redakce
15. 1. 2021
Zdroj: Shutterstock

Týdny po Novém roce se vlečou jak žvýkačka na botě. Tentýž pohled z okna se opakuje každé ráno – holé kostry stromů, pošmourno, na zahradě fleky špinavého sněhu… Náladu nám kazí nečas, tělo čelí zákeřným útokům nejrůznějších infekcí. V takových dnech je víc než kdy jindy důležité zachovat si zdraví, sílu a dobrou mysl. Třeba za skromné pomoci bylinných čajů.

Také vám při poklidném usrkávání teplého nálevu z kvalitně připravených bylinek najednou dojde, že se všechno je vlastně v pořádku? Jakoby v těch vysušených kytkách byl vzkaz ještě z doby, kdy se probouzely ozdobené křišťálovými krůpějemi rosy. Kdy se koupaly ve slunečních paprscích a po každém mávnutí drobných křídel zavoněly tak jemně, že se za nimi upracovaná včelka v letu ještě udiveně otočila.

Různé druhy bylin vyžadují různé způsoby přípravy

Zdroj: Shutterstock

Abyste si mohli bylinný čaj v klidu vychutnat s vědomím, že svému tělu i mysli poskytujete to nejlepší, je nezbytné připravit ho tak, aby uchoval všechny vitamíny a účinné látky. Některé z bylin a jejich částí – stvolů, květů, listů, plodů, kořenů, kůry, semen – se hůře rozpouštějí ve vodě, z jiných se potřebné látky dokážou uvolnit jenom za dodržení vhodného postupu. Zjednodušeně řečeno, každá bylina, resp. její část vyžaduje odlišný způsob přípravy.

Nejčastěji si připravujeme bylinný čaj v podobě nálevu. A to především u těch bylin, u nichž použijeme některou nebo všechny z nadzemních částí rostliny, nebo u bylin obsahujících silice. K nejoblíbenějším patří nálevy z lipového květu, meduňky, heřmánku, máty, šalvěje, levandule nebo pelyňku. Správný postup přípravy takového nálevu je, že nadrcenou sušenou bylinu navlhčíme a následně přelijeme vroucí vodou. Hrnek, misku nebo konvičku s nálevem pak přikryjeme pokličkou a odstavíme na 15 minut. Poté čaj scedíme a případně jemně dochutíme medem či citronem.

Odvar je vhodný pro přípravu kořenových částí rostlin

Zdroj: Shutterstock

Z určitých částí bylin, především z kořenů, semen nebo kůry si můžeme připravit odvar. Typickým příkladem toho je zázvor. Odvar zhotovíme tak, že vybrané části přelijeme studenu vodou, kterou následně přivedeme k varu. Jedná se o proces, v jehož průběhu se z těchto částí uvolní potřebné látky mnohem lépe, než kdybychom je rovnou vařily. Doba varu se liší podle zvolené části (lékárníci je nazývají drogami), většinou by neměla přesáhnout 5 minut. U některých, především kořenových nebo korových částí to však může být i mnohem déle. V tom případě je třeba přidat více vody, protože určité množství se během přípravy odpaří.

K nejméně běžným způsobům přípravy rostlin patří macerování. Macerát získáme vylouhováním rostliny nebo její části ve studené vodě. Macerování používáme v případě rostlin, které obsahují tzv. slizové drogy nebo škrob. Většinou se jedná o rostliny, jejichž látky podporují lepší dýchání, kvalitnější zažívání či vyprazdňování, například plody šípku, kořen ibišku, lněná semínka, kozlík lékařský, oman pravý nebo sléz. Výluh připravujeme ve vlažné vodě, a to po dobu 24 hodin, ale i déle. Poté nápoj scedíme přes sítko a můžeme ho lehce zahřát (teplota nápoje by ideálně neměla překročit teplotu zdravého lidského těla). V případě macerování můžeme z jedné dávky připravit i několik nálevů.

Bylinný čaj pijte hned poté, co si ho připravíte

Zdroj: Shutterstock

Při přípravě bylinného čaje je důležité nepřekračovat potřebné množství čajoviny (zhruba 2 g na 200 ml vody) ani dobu přípravy, resp. vaření či louhování. Vyhněte se také používání kovových pomůcek, jako jsou hrnky, sítka nebo lžičky, protože kov může eliminovat účinky některých látek, kvůli nimž si čaj z bylinek vlastně připravujete. Pokud jste si dali tu práci a připravili potřebnou bylinu tím správným způsobem, můžete podpořit účinek čaje na své zdraví i tím, že si ho dáte ráno nalačno. Čaj rozhodně pijte co nejdříve poté, co si ho uvaříte, nenechávejte ho dlouho stát a nepřihřívejte si ho v mikrovlnce.