MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 20. září 2021, svátek má Oleg, pranostika na dnešní den: Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu.

Víte, jak poznat kvalitní burčák?

Redakce
27. 8. 2021
Zdroj: Unsplash

Tak jako každý rok přichází i letos s koncem prázdnin doba burčáku. Ačkoli vinařský zákon přesně definuje, o jaký nápoj se jedná, realita bývá obvykle mnohem dobrodružnější. Přesto existuje několik základních vodítek, díky nimž si můžete na své terase vychutnat čerstvě zkvašený mošt z letošních plodů tuzemských vinic, a ne zlomený nahnědlý patok pančovaný jablky s cucky mrtvých kvasinek.

Kvalitní burčák by měl mít hustou, světle mléčnou barvu, může obsahovat jemnou usazeninu, ale rozhodně žádné kusy nečistot. Kvasinky v čerstvém burčáku stále pracují, burčák je teplý, na stěnách skleničky se vytvářejí bublinky a na hladině jemná pěna. Správný burčák krásně šumí, nečpí příliš po alkoholu, spíše voní po slunci a hroznech a jeho chuť je příjemně vyrovnaná a harmonická.