MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 20. září 2021, svátek má Oleg, pranostika na dnešní den: Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu.

Už jste ochutnali letošní kvašáky?

Redakce
19. 7. 2021
Foto: Shutterstock

Kvašené okurky nemusí chutnat každému, ale to nic nemění na tom, že všem prospívají. Právě teď je ta správná doba na přípravu mléčně kvašených okurek. Dnes už nepatří k tak obvyklým pochoutkám, ale kdysi se bez sudu s kvašáky neobešla žádná pořádná pouť.

Jak na to? Okurky o velikosti 10-15 cm očistíme a naložíme na pár hodin do vody, aby se zbavily případné hořké chuti. Do čistého kameninového hrnce nebo do sklenice dáme vinný a višňový list, kuličky pepře, případně kopr nebo trochu křenu, přidáme okurky a přelijeme svařenou osolenou vodou. Nádobu zakryjeme tak, abychom zamezili přístupu vzduchu – nálev se postupně zakalí mléčným kvašením. Do týdne můžeme ochutnávat.