MojeTerasa
Hlavní partner WoodPlastic
Dnes je 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, pranostika na dnešní den: Hřímání tohoto měsíce veselý a hojný rok, ale zlých smrt předpovídá.

Chcete si užít bazén? Dopřejte mu správnou terasu

Redakce
5. 6. 2020

Sluneční paprsky příjemně hřejí a osvěžující vánek ševelí listy ovocných stromků na zahradě. A zatímco vy se ve chvílích zaslouženého volna oddáváte lenošení na terase, doléhají vám k uším zvuky šplouchající vody a výskání dovádějících dětí. Snad nic nesymbolizuje letní pohodu lépe než bezstarostný odpočinek a možnost kdykoli se ponořit do průzračné vody vlastního bazénu.

Bazén a prostor kolem něj patří během letních měsíců k těm vůbec nejexponovanějším místům domu. Práci na vybudování bazénu a kultivaci jeho okolí by proto měla být přikládána stejná důležitost jako jakékoli jiné stavební činnosti, která určuje charakter vašeho bydlení. Postavit si bazén není jen o tom, vykopat někde na zahradě velkou díru, vybetonovat ji a napustit vodou.

Stejně důležité, jako je vybrat odpovídající bazén a správně ho zabudovat na smysluplné místo, je dobře si rozmyslet, jak upravit jeho bezprostřední okolí. Každý, kdo si někdy prošel procesem stavby bazénu na zahradě, vám potvrdí, že pokud si ho chcete doopravdy užít, musíte už dopředu kalkulovat s tím, jak a co nejlépe upravit prostor kolem něj.

Je totiž velký rozdíl poskakovat kolem vodní plochy po oprýskaných prknech plných třísek nebo si otloukat palce u nohou na nerovných betonových dlaždicích anebo si užívat pohodlí a bezpečí atraktivní terasy a každý den se kochat tím, jak krásně jste trefili její barevný odstín. Chcete si doopravdy užít bazén? V tom případě mu dopřejte správnou terasu.

Prostor kolem bazénu musí být bezpečný

Terasa kolem bazénu je téma samo o sobě. Běžná zahradní terasa obvykle navazuje na obytnou část domu, čímž rozšiřuje možnosti, jak objekt využívat. Uplatňují se zde určitá kritéria, kdy na prvním místě stojí nejčastěji atraktivita terasy a její životnost. O tom, že i terasa kolem bazénu by měla být hezká a měla by dlouho vydržet, není pochyb. Ale tím, přes co nejede vlak, je bezpečnost.

Dostáváme se tak k materiálu terasy a k jeho vlastnostem. Každý materiál má své přednosti a někdy menší, někdy větší nedostatky. Z logiky věci vyplývá, že terasa by měla být nenasákavá, měla by disponovat protiskluzovým povrchem, který by měl být zdravotně nezávadný, v létě by se neměla přehřívat a materiál terasy by se v žádném případě neměl kroutit, drolit ani štěpit.

Dalším důležitým atributem kvalitní terasy je její dlouhá životnost bez ztráty klíčových vlastností a bez nutnosti opakovaných, časově i finančně nákladných oprav. Terasa by měla sloužit vám, ne naopak. Představte si, kolik toho musí taková terasa u bazénu vydržet. Den za dnem, rok za rokem: déšť, sníh, zbytky posečené trávy, prach, mráz, mastnota z jídel, pot, UV záření, bazénová chemie…

Nároky na materiál a jeho bezvadnou funkčnost jsou v tomto případě enormní. A aby toho nebylo málo, terasa musí být i krásná. Co, krásná, musí být reprezentativní. Pochopitelně se musí líbit hlavně vám, což ale nevylučuje, že by měla vhodně korespondovat s domem a jeho okolím. Z estetického hlediska je ideální taková terasa, která posune atraktivitu vašeho obydlí o další stupínek výš.

Na terasu u bazénu vyberte vhodný materiál

Budeme-li za terasu považovat upravený prostor, většinou nad úrovní terénu, který propojuje obytnou část domu s exteriérem, bude k těm nejklasičtějším materiálům na její výrobu patřit dřevo. Dřevo je úžasný materiál s mimořádným stavebním potenciálem. V případě dřevin zdejší provenience patří k jejich hlavním výhodám snadná dostupnost a nižší pořizovací cena prken.

K dalším kladům patří to, že dřevo je jak na dotyk, tak na pohled velice příjemný materiál. Počítejte ale s tím, že dřevěným prknům budete muset věnovat pravidelnou péči. Hlavním problémem měkkých dřev je, že nemají příliš dlouhou životnost, ale stále více zájemců tuto skutečnost řeší tak, že si pro stavbu terasy vybere některý z odolnějších exotických druhů. Ty už jsou však nepoměrně dražší.

Pro zapřisáhlé vyznavače přírodních materiálů může být tradiční alternativou ke dřevu kámen.  Pomineme-li mramorové desky, které jsou sice luxusní, ale zároveň náchylnější k poškození, jeví se jako ideální volba břidlice nebo žula. Málo reflektovaným problémem některých variant kamenných teras je však to, že při vysokých teplotách doslova žhnou a při nízkých na nich může hrozit uklouznutí.

Na terasu u bazénu lze pořídit i krásnou betonovou dlažbu s nejrůznějšími úpravami povrchu, a především s vynikajícími vlastnostmi, jak co se týká odolnosti, tak bezpečnosti. Ještě více možností nabízí – především pro kreativnější jedince – keramická dlažba. Vedle kvalitního zpracování a odolnosti jde zejména o možnost kombinovat nejrůznější povrchové úpravy, barvy, vzory a formáty.

Omrkněte výrobce, vyplatí se vám to

Za nejmodernější a v mnoha ohledech ideální materiál pro stavbu teras je dnes považován kompozit dřeva a polymeru neboli dřevoplast, proto se u nich trochu zdržíme. Prkna známá i pod zkratkou WPC jsou k dostání v nejrůznějších profilech, reliéfech a barvách. Jsou odolná, recyklovatelná, zdravotně nezávadná, a navíc je lze po nahřátí i ohýbat, což je u bazénů či u schodů velice žádoucí vlastnost.

V případě teras z dřevěného kompozitu však platí, že je třeba vybírat opravdu s rozmyslem. Velký boom terasových prken z tohoto materiálu v posledních letech přilákal výrobce, především z Asie, kteří šetří na kvalitě materiálu a na technologii výroby. To v posledku znamená, že produkt, který si pořídíte, není schopen splnit právě ty klíčové parametry, kvůli nimž jste si ho rozhodli koupit.

To, že se vám po dvou třech letech začne drolit terasa, je samozřejmě nepříjemné. Ale opravdový průšvih je to v okamžiku, kdy takovou ošizenou terasu nainstalujete u bazénu. Laciná dřevoplastová prkna je třeba kvůli vodě hodně spádovat, což není z uživatelského pohledu komfortní. Jsou-li k tomu ještě navíc dutá, může zbytková voda v jejich komorách zmrznout, a to je začátek konce vaší pohody.

I při stavbě bazénu a úpravě jeho okolí se vyplatí mrknout na reference výrobců. Na to, jestli by vám jejich lidé nepomohli s návrhem, neporadili s instalací, neukázali varianty a kalkulace. Někteří to dělají i zdarma, často tehdy, když jim pak dáte přivydělat tím, že jim svěříte samotnou montáž. No a pak, po vší té perné práci, už zbývá jen zaujmout správnou pozici a naslouchat cákání vděčných potomků.